Evenaar

Evenaar

Berichtdoor Ton Dix » vr 01 jan 2010, 14:01

De evenaar (of equator) is een denkbeeldige lijn over de aarde. De evenaar ligt midden tussen de polen. De evenaar verdeelt de aarde in een noordelijk halfrond en een zuidelijk halfrond. De noorder en zuiderbreedte zijn op de evenaar per definitie precies gelijk aan nul. De evenaar is 40.076,592 km lang.

De snelheid door de draaiing van de aarde is op de evenaar het grootste en bedraagt ongeveer 1670 kilometer per uur. Op de pool is deze snelheid het laagste, namelijk gelijk aan nul. (Iemand die op de pool staat, draait alleen maar om zijn of haar eigen as). Het waait echter niet harder op de evenaar dan elders, omdat de atmosfeer van de aarde net zo hard meedraait.

Op de evenaar staat de zon twee maal per jaar precies recht boven de grond. Dit geldt overigens voor het gehele gebied tussen de beide keerkringen. Daarom is het op de evenaar meestal erg heet, en zijn er ook geen seizoenen, zoals die in gematigde gebieden zoals Nederland en Belgiƫ worden gekend. Wel kent men er vaak een natte en een droge tijd. De zonkracht is op de evenaar gemiddeld het grootst.

Een andere bijzonderheid is dat de dag en de nacht rond de evenaar altijd 12 uur duren. De sterren aan de hemel beschrijven allemaal een halve cirkel, net zoals de zon. De poolster, die in noorderlijker gebied vrijwel stil staat omdat de aardas er doorheen wijst, is op de evenaar niet te zien.
Avatar gebruiker
Ton Dix
 
Berichten: 67
Geregistreerd op: vr 30 okt 2009, 11:31

Keer terug naar Begrippen en Uitleg

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron